אבקת פרוטאין – מה זה?
המילה פרוטאין בלועזית היא המילה המוכרת בעברית – חלבון. מדובר בתרכובות אורגניות גדולות הבנויות מחומצות אמינו שמשחקות תפקיד חשוב כמעט בכל מערכת, איבר, מבנה ורקמה בגוף האדם – לרבות בשרירים. אם כן, את המושג אבקת פרוטאין ניתן לתרגם למעשה לעברית לאבקת חלבון.
זוהי אבקה הנצרכת בעיקר על ידי מתאמנים, מפתחי גוף וספורטאים המעוניינים לתת לגופם מנה אידיאלית של חלבונים לצרכי בניית השרירים ולשיפור הביצועים באימון. יחד עם זאת, אבקת חלבון פרוטאין נצרכת לעיתים גם על ידי צמחונים, טבעונים ואנשים נוספים הזקוקים לתוספת חלבון מפני אינם משיגים את הרמה הנדרשת מתזונתם היומיומית.
פרוטאין בתזונה
אבקות החלבון מוצעות כיום על ידי חברות רבות, כאשר חלקן משלבות בשם המוצר את המונח אבקת פרוטאין. מדובר באבקות המשתנות באיכותן ובמרכיביהן אך באופן כללי מכילות חלבונים ממקור מי גבינה, ביצה, סויה קזאין ומקורות נוספים, תוספת של חומצות אמינו מסועפות, ולעיתים גם ל-קריטנין, סיבים תזונתיים, מעט פחמימות ושומנים, וגם ממתיק וחומרי טעם לקבלת טעמים כגון קופצ’ינו, שוקולד, וניל וכדומה.
כאמור, אבקת חלבון פרוטאין נועדה להוות תוספת לצריכת החלבון ולא להחליף את מקורות התזונה היומיומית. בין היתר, פרוטאינים נמצאים בריכוז גבוה במוצרי חלב ובשרים, וקיימים גם בריכוזים משתנים בצמחים כמו טופו, אפונה, אורז ועוד. בחלבונים אלו משתמש הגוף בעיקר לתהליכי שימור וגדילה, ובדגש על השרירים. לפיכך, ישנה חשיבות לצריכה מספקת של חלבונים מתזונה רגילה, לרבות מבשר, דגים, זרעים, אגוזים, קטניות ומוצרי חלב.
ההמלצות לכמות החלבונים הנדרשת משתנות בהתאם למשקלו של האדם, מינו וגילו, מצבו הבריאותי ורמת הפעילות הגופנית שלו. מכיוון שספורטאים ומפתחי גוף עוסקים בפעילת אינטנסיבית, המכניסה את הגוף למצב של פירוק/בנייה של שרירים, הרי שהם נדרשים לרמה יותר גבוהה ויותר זמינה של חלבונים. כך למשל, בעוד שההמלצה הרשמית עבור כלל האוכלוסייה עומדת על 0.8 גרם חלבון ליום עבור כל ק”ג משקל גוף, הרי שעבור מפתחי גוף וספורטאים ההמלצה עומדת על 1.2 עד 1.7 גרם לק”ג. זוהי הסיבה לכך שאבקות הפרוטאין הינן פופולאריות מאוד בקרב קבוצה זו, וחשוב לדעת כי רמות נמוכות מדי של חלבון עשויות להתבטא בירידה במסת השריר, לעייפות, לירידה בייצור הורמונים ואנזימים, לפגיעה במערכת החיסונית, ועוד.
כמה מילים על חומצות אמינו
בבניית החלבונים בגופנו משתתפות כ- 20 חומצות אמינו שונות, כאשר 9 מהן הגוף אינו יודע לייצר בעצמו ולכן הן נקראות חומצות אמינו חיוניות. אותן צריך כאמור לקבל ממקור חיצוני. חלבונים מלאים הם כאלו המכילים את כל חומצות האמינו החיוניות, ובדרך כלל הם מצויים בבשר ומוצרי חלב, לעומת חלבונים חסרים שנמצאים לרוב במזון מהצומח ובהם אין את כל 9 החומצות החיוניות.
כדאי לקבל מידע בנושא ובכלל על תזונה נכונה ובריאה דרך מאמרים המפורסמים באתר שלנו.