אשלגן גבוה – טוב או לא?
אשלגן הוא מינרל המשחק תפקיד חשוב במגוון תהליכים המתרחשים בגוף, בדגש על שליטה בשרירים, בפעילות חשמלית ובאיזון נוזלים. בתוך כך, הוא בעל חשיבות מיוחדת בממברנות התאים המסננות את החומרים ומחליטות אילו ייכנסו ואילו לא. לרמות נמוכות מדי של אשלגן עלולות להיות השלכות בריאותיות משמעותיות, ולכן הבשורות הטובות הן שניתן להשיגו יחסית בקלות מתזונה יומיומית או במידת הצורך מתוספים. מצד שני, גם רמות גבוהות מדי של אשלגן עלולות להזיק לבריאות, ולכן כדאי לשמור על אשלגן גבוה בהתאם להמלצות – אבל בלי להגזים.
מהי צריכת האשלגן המומלצת?
בגופנו יש באופן תקין כ- 180 גרם אשלגן, ואילו הצריכה המומלצת מדברת על 4.7 מ”ג אשלגן ליום למבוגרים מעל גיל 14. יחד עם זאת, ההמלצות משתנות בין גברים לנשים, הריון והנקה, פעילות גופנית, מצב של מחזור ידוע באשלגן, בעיות בכליות ומצבים רפואיים נוספים. כך לדוגמא, למי שעוסק בפעילות גופנית מאומצת או בעבודה פיזית הכרוכה בהזעה, יש צורך ברמות יותר גדולות של אשלגן. אכן, ניתן לעבור את כמות האשלגן המומלצת העומדת כאמור על 4.7 מ”ג ליום ולהגיע עד ל- 100 מ”ג ליום – כתלות בהתייעצות עם גורם מקצועי כמובן.
בין אשלגן נמוך לגבוה
אשלגן נמוך עלול להוביל לבעיות במערכת העיכול, לדפיקות לב מואצות, לעוויתות והתכווצויות שרירים, לעקצוץ, חוסר תחושה, כאבים ונוקשות בשרירים, לשינויים במצב הרוח ועוד. לכן כה חשוב להקפיד על אשלגן גבוה בהתאם להמלצות, וכאמור ניתן להשיגו ממגוון מזונות: בננה, מלון, אבוקדו, תפוחי אדמה, בטטות, תרד, פטרוזיליה, שעועית לבנה, סלמון, קקאו, עדשים, רסק עגבניות ועוד הרשימה ארוכה. בנוסף, קיימים לא מעט תוספים המכילים אשלגן גבוה שאותם ניתן לקנות עם או ללא מרשם, לרוב בצורת אבקה הניטלת עם מים אך ישנם גם מוצרים לספיגה דרך העור.
יחד עם זאת, ראוי לציין כי גם אשלגן גבוה מדי עלול להוביל לבעיות בריאותיות משמעותיות, ביניהן הפרעות בקצב הלב, הקאות, כאבי בטן, לחץ דם נמוך, בחילות, חולשה של השרירים, שלשולים ועוד. לכן, לפני שאתם ממהרים ליטול תוספי אשלגן למיניהם כדאי לבצע בדיקת דם או להיוועץ עם רופא, תזונאי או בעל מקצוע אחר שאתם סומכים על דעתו. ואם החלטתם ללכת על שניטל דרך הפה הקפידו לשתות אותו עם כמות מספקת של מים כדי להימנע מבעיות במערכת העיכול.
עוד מידע על תזונה נכונה ובריאה ניתן לקבל דרך מאמרים המפורסמים באתר שלנו.