גרסאת דסקטופ

פעילות גופנית כמשחק – טרנד חדש, כיפי ואפקטיבי

shutterstock_699412138

פעילות גופנית כמשחק – טרנד חדש, כיפי ואפקטיבי

שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב email

לפי מחקרים אחרונים, שינוי פעילות גופנית לצורה של משחק, משפרת את המוטיבציה והופכת את תהליך ההתעמלות ליעיל יותר מכל בחינה

במאי האחרון, סיגל לוי, 34 מבאר שבע, החליטה לנסות ולהתעמל לעיתים קרובות יותר. עם זאת, הפעם היא שאפה למצוא דרך מרעננת ומהנה יותר, שתעניק לה מוטיבציה לעמוד במטרות הכושר שלה.

לוי רכשה מכשירים להתעמלות, הורידה אפליקציות שיעזרו לה להתאמן, ראתה סרטונים באינטרנט ואפילו התאימה לעצמה תזונה בריאה יותר, שתחמיא למשטר האימונים החדש שלה. היא משלבת את כל האפשרויות הללו ועוד, כדי להפסיק לראות בפעילות גופנית כמטלה, אלא כמשחק.

למה הכוונה?

אנחנו יכולים להפוך כל משימה או מטלה חסרת עניין, למשחק יצירתי ומהנה. משטר אימונים, לדוגמא, הוא תהליך שהרבה אנשים מואסים בו במהרה, משום שהוא נחשב ל”מטלה” או “משהו שטוב בשבילנו”. לעומת זאת, פעילות גופנית כמשחק, בו משלבים מנגנונים של משחק ועניין, יתרמו לעלייה במוטיבציה להתעמל, ישפרו את איכות הפעילות ולאורך זמן, גם יביאו לשגרת אימונים קבועה.

סיגל לוי אהבה צעצועים מאז ומעולם, גם לאחר גיל הילדות. מסיבה זו, כיום היא עובדת בתכנון משחקי וידאו. היא מכירה היטב את היכולת הממכרת של המשחקים, כך שלעיתים הצורך להשלים מסע או לעבור עוד שלב במשחק, הוא חזק יותר מהדחף לעשות כל דבר אחר. כתוצאה מכל, לוי הסיקה כי הטמעת משחק בעולם הפעילות הגופנית, יביא לתוצאה דומה.

“השתמשתי בשלוש אפליקציות שונות: אחת לתזונה, אחת לפעילות גופנית ואחת לריצות. האפליקציות ממש עוזרות! הן דואגות להזכיר להיכנס ולעשות את האימון, מביאות פרסים על הצלחה במשך תקופה והופכות את כל הסיפור ליותר נוח.
אני חושבת שהיום, כדאי להשתמש ביותר מאפליקציה אחת כי כולנו רצים כל היום גם ככה, אז צריך יותר גירוי. גם אם לפעמים אני מתעלמת מאפליקציה אחת, השנייה ממהרת להזכיר לי ובסוף, אני חוזרת ועושה את כל מה שהייתי צריכה. משום שזה כבר קרה לי כמה פעמים, אני כבר מעדיפה לעשות את זה כשההתרעה עולה לפי מה שכיוונתי, כשיש לי זמן באמת וזה עוזר לייצר שגרה של פעילות”.

בעבור לוי, המהפך של פעילות גופנית למשחק תרם לה הרבה מוטיבציה, שאפשרה לה להטמיע את הפעילות הגופנית ביומיום שלה – והיא לא היחידה. חיפוש מהיר ב- Google יחשוף אינספור אנשים, שחולקים את סיפורי ההצלחה שלהם אודות ירידה במשקל וחיטוב הגוף. רובם הצליחו לעשות זאת רק לאחר שהשתמשו באפליקציות, גאדג’טים או משחקי וידאו, שסייעו להם לאמץ את הפעילות הגופנית לחייהם יותר בקלות.

עולים שלב

כיום, קיימת מעין אשליה כי הישראלים החלו לבצע הרבה יותר פעילות גופנית, אך המציאות היא עגומה: לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, רק כ- 30% מהישראלים כיום (1.7 מיליון איש בממוצע) מבצעים פעילות גופנית בכמות הנדרשת, לפי המלצות ארגון הבריאות העולמי.

אנחנו לא המדינה היחידה. בארצות הברית, רק 23% מהאוכלוסייה מקפידה להתעמל לפי אותן המלצות.

האנשים שאינם מתעמלים, הם האנשים שסובלים. קיים קשר מתאמי, בין היעדר התעמלות והזנחה גופנית ובין היווצרות של מחלות ובעיות בריאותיות רבות. התופעה פוגעת באיכות החיים של האנשים, בכיס שלהם ובכספי המדינה באופן משמעותי.

למרות העובדות הקשות הללו, רוב הרופאים כיום מסכימים פה אחד כי הטמעת מוטיבציה באנשים, כך שיאמצו פעילות גופנית לחייהם, היא אתגר לא קטן.

רוב האנשים מתקשים לדמיין את עצמם הולכים למכון כושר כיום, כל שכן לבצע פעילות גופנית על בסיס קבוע: בעיקר אם הם מעולם לא ביצעו פעילות גופנית בעבר. אנשים רבים חשים לא בנוח באשר לדימוי העצמי שלהם במכון, חוששים כי יתקשו להשתלב או להבין כיצד לבצע פעולות שונות. בנוסף, רוב הפעמים הם לא מצליחים להתחבר לשום פעילות במכון ולכן, פשוט מוותרים.

אבל מה אם תוצע להם אפשרות אחרת? כזו שכוללת שילוב של משחק, יחד עם הפעילות הגופנית שלהם?

מחקר שנערך לאחרונה, בחן את התשובה לשאלה הזו. במהלכו, כ- 146 משתתפים, עובדי משרד בין הגילאים 21 ל- 65, שבילו לפחות 75% מיום העבודה שלהם בישיבה, חולקו לשתי קבוצות.

במשך 10 ימים, שתי הקבוצות קיבלו מכשור לביצוע אימונים גופניים. עם זאת, רק קבוצה אחת נהנתה גם מאפליקציה בשם “Trekarta” – אשר בשיתוף עם Google מפות, מניעה את המשתמש על פני המפה, בהתאם לכמות הצעדים שהוא מבצע מידי יום. המשתתפים בקבוצה השנייה נעזרו באפליקציה, כדי להתחרות אחד בשני על כמות צעדים, בהתאם לאתגרי הליכה שבועיים.

התוצאות? הקבוצה ששיחקה את המשחק באפליקציה צעדה כ- 2,092 יותר צעדים בכל יום, לעומת הקבוצה שלא שיחקה בה. בנוסף, הקבוצה ששיחקה באפליקציה הקדישה כ- 11 דקות יותר ביום לביצוע פעילות גופנית, לעומת הקבוצה שנהנתה ממכשור לשם התעמלות בלבד.

התוצאות המפתיעות ביותר של המחקר, הן כמות המשובים החיוביים של הקבוצה השנייה, אודות המוטיבציה הרבה שהאפליקציה העניקה להם, להמשיך ולהתעמל ויהי מה!

האפליקציה אף העניקה להם את היכולת לעמוד את ההתקדמות שלהם, מה שתרם להם מוטיבציה להמשיך ולהשתפר בכל יום. לאורך זמן, המוטיבציה הזו הופכת להרגל של ממש.

עם זאת, לאחר המחקר, אנשים לא שמרו על משטר האימונים החדש שלהם. כעשרה שבועות לאחר המחקר, שתי הקבוצות ירדו משמעותית ברמות הפעילות שלהן, אך הקבוצה השנייה (שנהנתה ממשחק הצעדים) עדיין צעדה יותר וביצעה יותר פעילות גופנית בכלל, לעומת הקבוצה הראשונה.

כעת, החוקרים מנסים להבין איזה משחק יהיה אופטימלי, כך שאנשים לא רק ייהנו ממנו – אלא גם ידבקו בו. יש שהציעו לשלב במשחק יותר אינטראקציה, להציג בו פיצ’רים חדשים וחיזוקים חיוביים בווריאציות שונות.

במחקר הבא, השאיפה היא לשלב במשחק מאמני בריאות רבים, שיוכלו לספק תמיכה חינוכית ומוטיבציונית למשתתפים, לאורך התהליך. המידע הנגיש והדחיפה היומיומית, עשויים להיות הטריק שיביא לעקביות בטווח הארוך.

אחד המכשולים הקשים ביותר בעולם הפעילות הגופנית, הוא להביא לעקביות שלה בטווח הארוך. בשנת 2017, נערך מחקר בן 24 שבועות (12 שבועות התערבות ו- 12 שבועות ביקורת), בו השתתפו כ- 200 מבוגרים, מ- 94 משפחות שונות (משפחות שלמות השתתפו במחקר).

כל אחד מהמשתתפים אמד מידי יום את כמות הצעדים שביצע, באמצעות הפלאפון החכם, מד-צעדים או כל אמצעי מדידה אחר. יום-יום, המשתתפים קיבלו משוב אודות כמות הצעדים שביצעו ביום הקודם, באמצעות המייל או הודעת טקסט.

לאחר שהתהליך בוסס כראוי, לחצי מהמשתתפים הוסיפו משחק משפחתי, שבו כל אחד מהם הרוויח נקודות, בעודו מתקדם בין השלבים לראות מי יכול לעשות הכי הרבה צעדים, מי יעקוף את מי ומי ינצח.

עד לסופו, האנשים והמשפחות ששיחקו את המשחק יחד דיווחו על 1,661 יותר צעדים יומיים, בהשוואה ל- 636, שעליהם דיווח החצי שלא נהנה מהמשחק.

עם זאת, המשתתפים עדיין התקשו לשמור על משטר האימונים שלהם לאורך זמן. לאחר 12 שבועות של ביקורת, רמות הפעילות של המשתתפים בשתי הקבוצות צנחו. כמובן שגם הפעם, הקבוצה ששיחקה במשחק הנקודות הוסיפה ללכת יותר במהלך היום ולצבור כמות צעדים גבוהה יותר, לעומת הקבוצה שלא נהנתה מהמשחק.

האתגר המשמעותי – לשמר פעילות גופנית בטווח הארוך

אם כך, מדוע כה קשה להצליח ולאמץ הרגלי פעילות חדשים – בתצורת משחק או בתצורת מטלה?

נדמה כי רוב האנשים מתקשים לשנות את ההתנהגות שלהם, לכיוון בריאותי יותר. אף על פי שאפליקציות כן העידו על הטבה, רוב שיטות החינוך המסורתיות בדרך-כלל הציגו תוצאות מאכזבות.

פעילות גופנית באמצעות משחק היא תהליך מבטיח, שעשוי להביא יותר אנשים לנסות ולעסוק בספורט. אך יש לבצע מחקרים ארוכי טווח, שיסייעו לקבוע מהו השילוב המדויק בין חינוך, תקשורת ומוטיבציה, שיגרמו למשחק להפוך מטרנד להרגל.

משום ששני המחקרים שנערכו בשנים האחרונות היו קצרי טווח, כעת המילים “טווח ארוך” מהוות מפתח למחקרים הבאים ויהיו לנושא העיקרי, בו יתמקדו החוקרים בהמשך.

בנוסף, החוקרים שואפים לבחון את המחקר על סוגים שונים של אוכלוסיות ולרבות אנשים הסובלים ממחלות כרוניות, מבוגרים וצעירים.

טרנד של ממש

ברור לכל כי ככל שהאדם ייהנה מדבר מה – כך הוא יעסוק בו יותר.

מסיבה זו, קיימות חברות רבות שכבר חיברו בין הקונספט של פעילות גופנית ובין הקונספט של משחק מבעוד מועד וייצרו משחקי וידאו שונים, שמטרתם להעניק לנו מוטיבציה להתעמל.

כיום אף קיימות אפליקציות רבות שמעודדות לבצע אימונים בדרכים רבות כגון חיקוי הפעילות, עידוד קולי, תזכורות קפדניות ומשחקים כגון אתגרים של מספר ימים, מדידת צעדים ועוד.

האתגר עצמו מעניק למשתתפים הרבה מוטיבציה להמשיך לשחק ולהשתפר, אך המומחים עדיין מנסים לשים דגש על ה”למה?” – למה פעילות גופנית יחד עם משחק אכן משתפרת וכיצד, יוכלו לפתח משחק שייעל את הפעילות הגופנית של האדם מכל אספקט.

מעבר להנאה עצמה, יש לשים לב לרעיון של תחרותיות לצד הקהילה: יתכן כי משחקים שמשלבים מספר אנשים הקרובים אלינו, יביאו לדחיפה של ממש לעסוק ביותר פעילות גופנית, כדי להצליח ולנצח. אולי יש לתרום לניצחון פרסים של ממש נאמר – במספר נקודות מסוים, יתאפשר לרכוש דבר מה בהנחה, לקבל מידע איכותי או לקבל מתנה.

אספקט אחר הוא השינוי מעולם המטלות לעולם המשחק. הפעילות הגופנית עצמה הופכת להיות הרבה פחות מאומצת, כאשר היא הופכת למשחק חברתי, במיוחד אם הוא מתבצע לצד האנשים שקרובים אלינו.

המחקר הבא עדיין בשלבי הפיתוח, אך ניכר ללמוד כי מומלץ לנסות ולשלב משחק יחד עם התעמלות, כדי להביא לפעילות מהנה ואפקטיבית יותר.

החוקרים מאמינים כי בעתיד, באמצעות שילוב של אינטראקציה, תחרותיות ופרסים, הם יוכלו לבסס מתכון מוצלח להטמעת פעילות גופנית בשגרה שלנו, גם בטווח הארוך.

 

שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב email

תגובות הגולשים

אולי יעניין אותך גם

גרסאת מובייל

פעילות גופנית כמשחק – טרנד חדש, כיפי ואפקטיבי

לפי מחקרים אחרונים, שינוי פעילות גופנית לצורה של משחק, משפרת את המוטיבציה והופכת את תהליך ההתעמלות ליעיל יותר מכל בחינה במאי האחרון, סיגל לוי, 34

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

שתפו:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

תגובות הגולשים

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן