מה אתם יודעים על חלבון קולגן
רבים מאיתנו כבר שמעו על חלבון הקולגן, חשיבותו ונפלאותיו, ולא מעטים גם נוטלים אותו כתוסף תזונה באבקות וכדורים, או בקרמים ותכשירים קוסמטיים למיניהם. יחד עם זאת, לא כולם מבינים מהו בדיוק חלבון קולגן ומדוע בכלל ליטול אותו בדרכים כאלו ואחרות. בנושא זה יעסוק המאמר הבא.
הכירו את הקולגן
שמו של חלבון הקולגן מגיע מיוונית, ובתרגום חופשי זהו “ייצור דבק”. אכן, הקולגן הוא החלבון הנפוץ ביותר בגוף ותקפידו בעיקר לחזק את הרקמות, האיברים והשלד, לרבות השרירים, רקמות החיבור, כלי הדם והסחוסים. הקולגן מגונן על האיברים, משפר את הגמישות של השרירים, רקמות החיבור והעור, מחזק עצמות ושומר על פעילות תקינה על מפרקים וסחוסים בגופנו.
אין פלא איפא שהקולגן מופק באופן שוטף על ידי הגוף, ואנו גם מקבלים אותו ממאכלים שונים מהחי. יחד עם זאת, עם השנים אנו מייצרים פחות קולגן, ולכך מצטרפות אורחות חיים של תזונה לקויה וחשיפה למפגעים הנותנים את אותותיהם. בין היתר, הדבר ניכר בעור ההולך ומזדקן ונעשה יותר רפוי ומקומט, ולכך עשויים להצטרף איבוד מסת שריר, כאבי מפרקים ועוד.

סוגים שונים של קולגן
חלבון קולגן מהווה שישה אחוזים מהמסה היבשה של הגוף, ובעצמו מורכב מעשרים חומצות אמינו שונות. למעשה לא מדובר בקולגן אחד ויחיד אלא בכמעט שלושים וריאציות שלו, אשר כל אחת מהן נמצאת יותר באזורים ייעודיים בגוף. כך למשל, הסוג הנפוץ ביותר שנקרא פשוט סוג 1, מהווה תשעים אחוזים מסך הקולגן בגוף ומשחק תפקיד מרכזי במתן גמישות לרקמות, בהתחדשות תאים, בריפוי של זיהומים ופצעים ובבריאות העור. לעומת זאת, קולגן סוג 2 נמצא בעיקר בסחוסים ומהווה תשעים אחוז מהמסה שלהם. ברמות נמוכות שלו עשויים להופיע כאבים ומחלות של המפרקים, דלקות פרקים ואוסטיאופורוזיס.
משיבים את הקולגן לגוף
אם כן, השבה של חלבון קולגן לגוף הינה חיונית, וזאת באמצעות הקפדה על תזונה בריאה ונכונה, הימנעות מאורחות חיים מזיקות, ואף נטילה של תוספים למיניהם. שמירה על רמות טובות של חלבון הקולגן מסייעת למשל להקלה על כאבים ודלקתיות של המפרקים, מסייעת לשריפת שומנים, בונה את מסת השרירים, תורמת לפעילותה של מערכת העיכול, מחזקת באופן משמעותי את בריאות הלב וכלי הדם, ועוד.
אחד התחומים שזוכים בשנים האחרונות לתהודה רבה, הוא תרומתו של חלבון הקולגן לבריאות העור. אכן, ניתן למצוא כיום אבקת חלבון קולגן בשלל תצורות ומרכיבים. כאמור, הקולגן תורם למראה צעיר, לח, מתוח ובוהק של העור, ואם יש מחסור בו העור ייראה יותר רופס, אפרורי, סדוק, יבש ומקומט. לפי מחקרים שנערכו בתחום, נטילת תוסף קולגן למשך שמונה שבועות לפחות כבר תיראה על עור הפנים עם מרקם עשיר בלחות, מתוח ורך, וזאת בנוסף ליתרונות כמו זירוז החלמת זיהומים ופצעים בעור. בנוסף, ראוי לציין כי הקולגן מחזק את השיער ומשפר את צמיחתו, תורם לבריאות הציפורניים וקיימות עדויות גם להפחתה של צלוליטיס. לפיכך, חלבון זה הפך ליקירן של חברות רבות בעולם תוספי התזונה והקוסמטיקה, וגם ליקירם של נשים וגברים הנוטלים אותו על בסיס יומיומי.