גרסאת דסקטופ

כל מה שרצינו לדעת על סרטן

shutterstock_1045760560

כל מה שרצינו לדעת על סרטן

שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב email

סרטן מאגדת בתוכה מספר רב של מחלות, מעל 200, אשר במהלכן קבוצה מסוימת של תאים מתחלקת בצורה מהירה מדי, עד לכדי מצב שהתאים מתפשטים גם לאזורים אחרים בגוף. המחלה עשויה להיווצר בכל מקום בגוף שלנו, שכן כולו מורכב מתאים: באופן שגרתי התאים מתחלקים ומתחדשים בהתאם לצורך של גופנו, לרוב עקב מוות או שחיקה של תאים ישנים. מחלת הסרטן מחזקת את התאים הישנים והשחוקים ולכן, במקום למות ולפנות מקום לתאים חדשים. כתוצאה מכך נוצר אשכול של תאים שעם הזמן, עלול להפוך לגידול.
קיימים שני סוגים של גידולים בגוף: ממאירים ושפירים. גידולים שפירים מסוכנים אך ורק אם הם מצויים באזור המוח או אם הם לוחצים על איבר משמעותי בגופנו. לעומתם, גידולים ממאירים מוסיפים להתחלק ועשויים לפלוש לאזורים שונים בגוף ואף להביא לייצור של גידולים נוספים, עקב עומס התאים באזור.
מחלות הסרטן הן בין הגורמים הקריטיים ביותר לתמותה כיום; כמיליוני אנשים מאובחנים מידי שנה ומאות אלפים נלקחים על ידה ברחבי העולם.

סימפטומים

מחלת הסרטן טומנת בחובה סוגים רבים של תופעות, אשר מתוארות לפי המיקום הראשוני בו החלה המחלה להתפתח, לרבות מחזור הדם, השדיים, מערכת הלימפה והערמונית.
הסימפטומים של המטופל משתנים לפי סוג הסרטן שהם חווים, שכן כל סוג משפיע משמעותית על האזור בו הוא מצוי: סרטן הריאות עשוי להביא לקשיי נשימה, בעוד שסרטן במוח עשוי לגרום להזיות.
עם זאת, קיים מכלול מסוים של סימפטומים המצויים ברוב המטופלים:

• עייפות
• בחילות ו/או הקאות
• גוש או אזור שהולך ומתעבה בגוף אשר ניתן לחוש אותו מתחת לעור
• שינויים תכופים במשקל, בין אם ירידה משמעותית במשקל או עלייה משמעותית במשקל, לצד אובדן תיאבון לעיתים קרובות
• שינויים בעור: לרבות שינוי צבע העור לצהוב (בדומה לצהבת), חום או אדום. היווצרות כיבים ונגעים לאורך העור שיחלימו לאט מאוד אם בכלל ושינויים בשומות קיימות
• שינויים בהרגלי הטלת השתן והצואה
• קשיי עיכול חריפים או אי-נוחות לאחר ארוחה
• שיעול עיקש ו/או קשיי נשימה
• כאבי שרירים ומפרקים המופיעים ללא סיבה הנראית לעין
• חום או זיעת לילה המופיעים ללא סיבה
• קשיי בליעה
• שינויי קול
• חבורות או דימומים מופיעים ללא עילה

גורמים

הגורם העיקרי של מחלת הסרטן נעוץ במוטציות, אשר נוצרות ב- DNA המצוי בכל אחד ואחד מהתאים בגופכם, אודותיו נרחיב בהמשך. עם זאת, ישנן דרכים רבות לגרות את התאים בגופנו לפתח את התופעה.

• חשיפה, בייחוד ללא מיגון, לכימיקלים מסרטנים או קרינה
• חשיפה ממושכת לשמש ללא הגנה
• וירוסים מסוימים, כגון הפפילומה או HPV, המתייחס לנגיפים המועברים באמצעות קיום יחסים. הם נחשבים לגורם העיקרי לסרטן צוואר הרחם כיום
• עישון
• אלכוהול
• אורח-חיים לא מאוזן – הזנחה גופנית המלווה בתזונה נכונה ועשיר במאכלים שומניים ומשמינים, סוכרים, צבעי מאכל, כימיקלים
• גיל
• השמנת יתר
• דלקתיות ממושכת
• תורשה – מעט מאוד אנשים נולדים עם מוטציה גנטית שירשו מהוריהם, אך מדובר באחוז קטן (5%-10%) מחולי הסרטן כיום

כדי להימנע מרוע הגזרה, מומלץ להקפיד על פעילות גופנית ותזונה נכונה, לגונן על העור באמצעות מקדם הגנה, להימנע מהרגלים שליליים ואף לשקול להתחסן נגד HPV. ככל שנדאג לשמור על גופנו, כך הוא יהיה חזק מספיק כדי לשמור עלינו בחזרה.

ביולוגיה

כפי שתיארנו בתחילת המאמר, מחלת הסרטן נובעת עקב פעילות מופרזת של התאים בגופנו: תאים ישנם או שחוקים לא מתים ועוזבים את הגוף ולכן, אין די מקום לתאים חדשים, אשר נוצרים בהוראת הגוף במטרה להחליף תאים ישנים.

תאים מתחלקים בגופנו באופן טבעי לאורך החיים. במהלך התהליך, עשויים להיווצר שינויים או מוטציות ב- DNA שלנו, אשר מצוי בגנים של כל תא ותא בגופנו: באמצעות ה- DNA, התא יודע מהם התפקידים שלו בגופנו וכיצד להתפתח ולהתחלק. המוטציות הן מצבים בהם ה- DNA המצוי בתוך התא ניזוק, נהרס לחלוטין או הועתק פעמיים. פעמים רבות, הגוף מבחין בתקלות הללו ודואג לתקן אותן כלומר, להרוג את התא הלקוי; קיימים תאים אשר מטרתם היא לתקן תקלות ב- DNA ואף לוודא את תקינותו. פגיעה בתאים הללו תוביל לשפע תקלות במערך הפעולה של התאים בגופנו. כאשר הגוף לא שם לב לתקלה או שהתא “משיב מלחמה”, השגיאה נותרת בעינה ובעקבותיה, התא אינו יודע כיצד לפעול ואינו מבין את ההוראות של ה- DNA המצוי בו, משום שאינן מובנות. מסיבה זו התא ממשיך וממשיך לגדול, ללא הבנה כי הוא גדול מדי או כי עליו לפנות את הגוף. בנוסף, התא הזה ממשיך להתחלק ולייצר תאים נוספים, המכילים DNA בעל הוראות שגויות או לא ברורות. אותם תאים ימשיכו לגדול ולהתחלק כתוצאה מכך ולאורך זמן, יהוו גידול ממאיר של ממש. כדי שמצב כזה יתרחש, יהיה על גופנו להתעלם מ- 6 מוטציות שונות של תאים כאלו.

קיים חומר מסוים המאפשר לתאי סרטן לזוז באופן יעיל יותר מתאים בריאים, אך הוא עדיין לא אותר באופן מוחלט.
ככל שהגידולים המקוריים גדלים, כך הם מתרחקים מהאזור בו החלו להתפתח. בדומה לתאים בריאים, גם תאים סרטניים זקוקים לחמצן וטיפול מסור של מחזור הדם כדי להתקיים ולכן, הם מבצעים תהליך של אנטיוגנטיקה (Angiogenesis); מאותתים לכלי דם אחרים, שיחברו אליהם ויסייעו להם להתחזק. ללא התהליך הזה, הגידולים לא היו מצליחים לשרוד. כאשר גידול באשר הוא מצליח לרכוש את התכונה הזו, באפשרותו להתחזק ולהעצים יותר ויותר.

כל גידול עשוי להכיל מיליוני תאים, שחוברים יחד כדי לפרוץ את המעטפות, הממברנות, שמונעות מהם להתפשט לחלקים אחרים בגוף, לרבות רקמות שכנות. תאים סרטניים מסוימים עשויים להגר לאזורים שונים בגוף ואף להצליח ולמצוא את דרכם למחזור הדם או קשרי הלימפה. באופן זה הם מביאים לעומס נוסף של תאים באזורים שונים בגוף, שעלולים להתקבץ וליצור גידולים ממאירים נוספים, הקרויים גרורות או מטסטזות.

 

אבחון

• בדיקה פיזית – הרופא עשוי לחוש גושים או אזורים בגוף שעשויים לרמז על גידול. במהלך הבדיקה הפיזית, הוא או היא עשויים לחפש שינויים בצבע העור או למצוא כי איבר מסוים בגוף הוא נפוח יותר.

• בדיקות מעבדה – בדיקת שתן ובדיקת דם הן הכרחיות כדי לעזור לרופא לזהות חריגות שמצביעות על סרטן. ישנם סוגים שונים של סרטן המצויים במחזור הדם ובאזור מערכת השתן ובדיקות המעבדה עשויות לאפשר לרופא לזהות את הסוג בקלות, עקב אי-סדר בבדיקות. גם אבנורמליות בכמות של רכיבים שונים בגוף עשויים להצביע על הימצאות של סרטן באזור ספציפי, שתפקידו לייצר את הרכיבים הללו.

• סריקות CT, MRI ו- PET – מאפשרות לרופא לבחון את העצמות והאיברים הפנימיים באופן שאיננו פולשני ומאפשר לרופא לבחון אם מצויים גידולים או קבוצות של תאים באזורים ספציפיים בגוף.

• ביופסיה – הרופא אוסף דגימת תאים מאזור מסוים בגוף ושולח אותה למעבדה. אופן ביצוע הביופסיה משתנה לפי מיקום וסוג הסרטן: חלקן מאוד פשוטות לביצוע, חלקן מתבצעות באמצעות מחט וחלקן אף מצריכות ניתוח. ברוב המקרים, ביופסיה היא הדרך היחידה לוודא כי מדובר בסרטן. הרופא לוקח את הדגימה למעבדה ובוחן את התאים בצורה מיקרוסקופית. תאים בריאים יהיו זהים אחד לשני ומאורגנים בתצורה מדויקת. לעומתם תאים סרטניים יראו מבולגנים יותר, בגדלים שנים וללא שום מערך מוגדר.

הבדיקות מאפשרות לרופא לאבחן את אופן ההתקדמות של מחלת הסרטן בגוף:

שלב 1 – קיים גידול סרטני קטן באזור ספציפי בגוף. הגידול עדיין לא פיתח תנועה.

שלב 2 – גידול משמעותי יותר בגודלו. יתכן ופלש לבלוטות הלימפה הסמוכות למקום בו נוצר.

שלב 3 – גידול עוצמתי אף יותר, אשר בעל יכולת תנועה מלאה, פלש לבלוטות לימפה ורקמות שכנות לאזור בו נוצר.

שלב 4 – הסרטן התפשט לאיברים נוספים ויצר גרורות שיוסיפו לזהם אזורים נוספים בתאים בעלי תפקוד לקוי.

טיפול

כיום קיימות אינספור שיטות קונבנציונלית ואלטרנטיביות לטיפול במחלות הסרטן. הטיפול משתנה מסוג אחד לאחר, אך רוב סוגי הסרטן ישלבו טיפולים כגון:

• ניתוחים להסרת הגידול
• כימותרפיה – תרופות אגרסיביות שמטרתן להרוג תאים, במטרה להפחית את עומס התאים בגוף
• טיפולי קרינה – קרניים של קרינה ממוקדות באופן ישיר באזור מסוים בגוף, כדי להרוג את התאים הסרטניים המצויים בו
• השתלת מח עצם – כדי להגביר את עוצמת הטיפול הכימותרפי או להחליף מח עצם שהזדהם בסרטן
• טיפול אוטואימוני – מערכת החיסון איננה פועלת נגד הסרטן, משום שהגוף איננו מבין כי מדובר בבעיה. מטרת הטיפול היא לאפשר למערך החיסוני ללמוד כי הגוף חולה ועליו “להיכנס לפעולה”
• טיפול הורמונלי – לעיתים הורמונים מסוימים מגבירים את אופן ההתפתחות של התאים. הסרה של הבלוטות ההורמונליות הללו או חסימה של פעילותן בגוף עשויה להאט משמעותית את מהירות הגדילה של המחלה.
• טיפולים אלטרנטיביים – כמעט כל מומחה ימליץ לחולה סרטן להקפיד על פעילות גופנית ותזונה נכונה, אשר עשירה בירקות ופירות, בעיקר פולי סויה, ברוקולי וענבים. מזונות על, תוספים וצמחי מרפא כגון ג’ינסנג, אלוורה, תה ירוק, ליקופן, ספירולינה, כורכומין, מורינגה ועוד הם רק חלק מהאפשרויות הבריאותיות שמומלץ לשלב ביומיום.

מקורות

https://www.cancerresearchuk.org/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/diagnosis-treatment/drc-20370594

https://www.cancer.org/

https://www.webmd.com/cancer/default.htm

https://www.medicinenet.com/cancer/article.htm#what_specialists_treat_cancer

https://www.cancer.gov/

https://www.healthline.com/health/cancer?ref=global#treatment

https://en.wikipedia.org/wiki/Cancer#Diagnosis

שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב email

תגובות הגולשים

אולי יעניין אותך גם

גרסאת מובייל

כל מה שרצינו לדעת על סרטן

סרטן מאגדת בתוכה מספר רב של מחלות, מעל 200, אשר במהלכן קבוצה מסוימת של תאים מתחלקת בצורה מהירה מדי, עד לכדי מצב שהתאים מתפשטים גם

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

שתפו:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

תגובות הגולשים

אולי יעניין אותך גם

מאמני הכושר של הסלבים

הם סופגים צעקות, עצבים, מפתחים קשרים אינטימיים, ומכירים אותם באמת, בלי האיפור והבגדים הנוצצים. הכירו

דילוג לתוכן